luni, 7 septembrie 2015

Cetatea Rupea, melcul de pe stânca de bazalt

De pe Drumul Național 13, la 65 de kilometri distanță de Brașov și 54 de kilometri de Sighișoara, se vede în vârful unei stânci de bazalt Cetatea Rupea, străjuind ca un soldat neînfricat întreaga zonă. Se afla pe lista noastră de „must see” de multă vreme, însă am ajuns la ea abia acum, în lungul drum spre Maramureș. 

Așa că am făcut un popas de vreo oră prin curțile, pe aleile și prin încăperile cetății, imaginându-ne viața sașilor de acum circa șapte secole. Ne-am mai ascuns din când în când de soarele dogoritor de la începutul lui septembrie în camerele răcoroase, cu ziduri groase de piatră. Fortăreața a fost reabilitată cu fonduri europene în perioada 2010-2013, până când a fost o ruină, iar acum impresionează prin frumusețea și prin farmecul ei.


FOTO: Cetatea Rupea (jos - văzută de pe șosea)

De forma unei cochilii de melc, pe vârful stâncii, cetatea se desfășoară pe o suprafață de circa 1,44 de hectare (suparfață menționată pe unul dintre panourile informative de la intrarea în cetate, însă alte surse vorbesc despre o suprafață de 11 hectare), cu ziduri, curți și cu turnuri. Aflată pe un masiv de bazalt din zona rezervației geologice Dealul Cohalm – „Bazaltele” de la Rupea, fortăreața este atestată documentar din 1324, când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat aici. Grație priceperii gospodarilor care s-au stabilit aici, dar și a modului în care a fost construită, cetatea nu a fost niciodată cucerită sau jefuită.


Este împărțită în trei părți ce se continuă una pe alta: Cetatea de Jos, Cetatea de Mijloc și Cetatea de Sus, fiecare dintre ele fiind datată din perioade diferite, având caracteristici specifice. 

Cea mai veche dintre ele este Cetatea de Sus, apoi celelalte două – din secolele al XV-lea și respectiv al XVII-lea.

Cetatea de Jos are ziduri groase chiar și de cinci metri, cu bastioane și creneluri. Aici, în Cetatea de Jos, se găsesc: Turnul Slujitorilor, fântâna, Turnul Slăninii, Magazia Militară, Casa Paznicului, Magazia cu pulbere.


Astfel, după ce treci de Turnul Porții, la intrare, ai în dreapta Turnul Slujitorilor și fântâna – în care încă mai este apă, dar este ferecată -, iar în stânga – Magazia Militară, Turnul Slăninii și Casa Paznicului. 
FOTO: Turnul Porții, din exterior

Turnul Slăninii este una dintre cele mai importane atracții ale cetății. Aici, sașii își păstrau rezervele de slănină. Fiecare familie avea cârligul său pe care era scris numărul casei și o dată pe săptămână venea să-și taie câte o bucată.  

FOTO: Fântâna despre care se spune că ar fi fost singura sursă de apă din cetate

Apoi, Turnul Pentagonal te duce spre următoarele nivele ale cetății. 
FOTO: Turnul Pentagonal, văzut din Cetatea de Jos, iar în drepata acestuia - poarta de intrare în Cetatea de Mijloc

Pe măsură ce urci în Cetatea de Mijloc și cea de Sus, priveliștea de pe zidurile acesteia și de la feresterele ei este impresionantă, la poalele cetății așezându-se ordonat casele săsești ale Rupei, iar în depărtare se întinde Depresiunea Brașovului. 

FOTO: Vedere de pe zidurile Cetății de Mijloc

FOTO: Vedere de pe zidurile Cetății de Mijloc


FOTO: Localitatea Rupea, văzută din Cetatea de Sus

FOTO: Localitatea Rupea, văzută din Cetatea de Sus

În Cetatea de Mijloc se află Turnul Ungrei, Turnul Pentagonal şi Turnul Diecilor, Turnul Cercetaşilor, Turnul Capelei şi alte două turnuri mărginind culoarul de acces, dar slab conservate: Turnul Gros şi 
Turnul Pulverăriei, aflat lângă intrarea în Cetatea de Sus.

FOTO: Curtea interioară a Cetății de Mijloc

FOTO: Curtea interioară a Cetății de Mijloc

FOTO: Curtea interioară a Cetății de Mijloc


În Cetatea de Sus se intră pe o scară foarte îngustă și cuprinde locuințe. Cetatea a avut peste 100 de locuințe, însă astăzi puține dintre ele s-au mai păstrat și au fost refăcute în urma amplei renovări din perioada 2010-2013.
FOTO: Zidul Cetății de Sus, construit pe stânca de bazalt

Cele mai cunoscute încăperi din Cetatea de Sus sunt Camera Judelui și Camera Preotului.


FOTO: Camera Judelui și Camera Preotului, la intrare în Cetatea de Sus  

FOTO: Intrarea în Cetatea de Sus se face pe niște scări înguste

Cel mai înalt punct al Cetății Rupea este Căsuța din Vârf, construcție care se vede de la distanță în vârful fortificației. De-a lungul timpului, încăperea a fost menționată în diferite feluri, însă se presupune că aceasta a fost construită pe locul unui vechi donjon, așa cum apare într-o reprezentare grafică a cetății din secolul al XVIII-lea.

FOTO: Căsuța din Vârf

FOTO: Rupea, văzută din Cetatea de Sus

FOTO: O parte a Cetății de Mijloc și așezările de la poalele cetății, văzute din Cetatea de Sus


Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. În cazul grupurilor, biletul este de 8 lei pentru adulți și de 4 lei pentru copii. Prețul este destul de mic în comparație cu tarifele de intrare la alte cetăți. 

Nu trebuie să vă faceți griji pentru locul de parcare: sunt peste 100 de locuri de parcare amenajate în apropierea fortificației. Drumul de acces este excelent, fiind făcut odată cu reabilitarea cetății, prin același proiect european.

Cetatea are un program diferit de vizitare, în funcție de perioada anului. Astfel:
- 1 noiembrie – 31 martie: 9.00-17.00
- 1 aprilie – 31 mai: 9.00-20.00
- 1 iunie – 31 august: 9.00-21.00
- 1 septembrie – 31 octombrie: 9.00-19.00.


Mai multe aventuri ale Călăuzei găsiți pe pagina noastră de Facebook - Călăuza Offroad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu